Hikâyelerle büyüdük hepimiz. Hem kendimize hem etrafımızdakilere hikâyeler anlattık. Yabancı değiliz anlatmaya, ama ya öykü yazmak? Öykü yazmak sadece hikâye anlatmak mıdır?
Öykü bir tasarım aslında. Geceden sabaha öğrenilecek sihirli bir formülü olmayan bir tasarım. Bir evi dekore etmek gibi incelikli bir iş… Mehmet Narlı’nın dediği gibi, öykü çok bilinmeyenli bir denklem, bir denge. Usta yazarların ayak izlerini takip ederek, sizi adım adım kendi denklemlerinizi, kendi öykülerinizi oluşturmaya götürecek bu yolda bana eşlik etmek ister misiniz?
“Öykü nasıl okunur? Öykü yazmanın incelikleri nelerdir?” noktasından hareketle iyi öyküler okumak, onlardan kendi yazı yolculuğunuza katabileceklerinizi keşfetmek, yazmak ve yazdığınız taslaklarla ilgili geri bildirim almak istiyorsanız; hoş geldiniz.
“Öyküye Giriş”/ “Yola Çıkmak” başlığı altında tasarlanan dört haftalık çalışma bu uzun soluklu yolculukta sadece bir ilk adım.
Atölye Programı
Birinci Hafta:
Yazarak tanışalım.
Öykü mü hikâye mi? (Hikâye nedir? Öykü nedir? Öykü ne değildir?)
Nasıl öykü yazıyoruz? Bir formülü var mı? Konularımızı nereden buluyoruz? Öykü nereden çıkar? Hikâyeler nereden gelir? Aklımıza gelen bir fikir, yazdığımız birkaç satır, kıyıya köşeye not aldığımız bir hikâyenin notları ile nasıl çalışırız?
Sorularla çalışmak. Öykü okurken ve yazarken soruların önemi
ALIŞTIRMA: Bir öykü çekirdeğini sorularla açalım.
Ödev: Okuma ödevi
Yakın okuma yapmak (Yakın okuma önerileri. Nelere dikkat etmeliyiz?)
İkinci Hafta:
Okuduğumuz öyküyü inceleme.
Alıştırma: Okuduğumuz öykünün olay örgüsünü çıkarma
Olay öyküsü nedir? Özellikleri
Ödev: Okuma ödevi
Üçüncü Hafta:
Okuduğumuz öyküyü inceleme.
Durum öyküsü nedir?
Okuduğumuz iki öykü üzerinden olay ve durum öyküsünün özellikleri
Ödev: Yazı ödevi
Dördüncü Hafta:
Bir yazıya nasıl yorum yapıyoruz?
Elimizdeki yazıların nasıl geliştirilebileceğine dair geri bildirim verme.
Duygu Karataş
Küçükken bir ranzamız vardı, altta ben yatardım. Beş kardeş kaldığımız odada bana ait bir kovuk gibiydi daha çok. Az ışık alan, kitap kokusuyla sarmalanmış, sıcak bir kuytuydu. Kitabımı alır, oraya uzanır, üç satır, beş satır derken hikâyenin büyüsüne kapılır, ardı ardına çevirirdim sayfaları. İlk hikayelerimi de orada karaladım. Sonrasında da, sanırım o ranzada yakaladığım sıcaklığı benimle her yere taşımak istediğimden, bir sırt çantası aldım. Onu türlü çeşit defterler, kağıdın üzerinde kayıp giden kalemler, sayfaları sararmaya yüz tutmuş, her yanı çizilmiş kitapların yanısıra pırıl pırıl, tazecik, kokusu üzerinde kitaplar, küçük mavi kağıtlarım ve zihnimdeki sonsuz hikaye olasılıklarıyla doldurdum. Çantam hep hazır. Hala hangi köşeyi boş bulsam, oturur yazarım. Yolcuyum, yolculuktayım.
Başlangıç Tarihi: Eylül 2023
Buluşma saatleri: Perşembe 11.00 – 13.00
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 4 hafta
Atölye ücreti: 1.000 TL
Bir sonraki atölye tarihinden önce haberdar olmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli olacaktır.
Kimler Neler Demiş?