Temel Arketip Atölyesi

“Bu duruma nasıl geldim” derken “Bu bana nasıl oldu” diye düşünmeye başlarız. Bu da şuna benzer bir gün, kredi kartı borcumuzun ne kadar yüksek ve nasıl ödeyeceğimizi düşünerek bunaldığımızda, aslında o borcu aylar veya yıllar evvel küçük bir satın alma ile yarattığımızı fark etmemiz gibidir.

· 19/03/2019

Bu atölye hem kendiniz hem de yazarların karakterleri için tasarlanmıştır.

Hayattaki anlam arayışımız hiç bitmiyor. Bazen koşullar değiştiğinden bazen günlük rutinimizin aynılığından bazen de kendimize bindirdiğimiz yükle düşlediğimiz anlam ve coşkuyu kaybetmeye başladığımızdan bir arayış içinde buluyoruz kendimizi.

Bu yolculuk/arayış esnasında uçurumlara yuvarlanmadan yol alabilmek, bugünün, yarının, hakiki coşkunun tadına varabilmek, doğrusuyla, yanlışıyla hayatımıza sahip çıkabilmek adına, kendimizi bilmek ve gerçek ihtiyaçlarımızın bilincinde olmak çok önemli.

Kendimizi tanımak, beslendiğimiz kaynakları, aydınlık taraflarımızı görmek, gölge yanlarımızla yüzleşmek, bizi daha da sağlamlaştırarak, kendi gücümüzü bulmamızın ve potansiyelimize ulaşmanın yolunu açacak.

Bütün bunlar, yazılarımızda karakterlerimiz için de geçerli ve de çok önemli.

Karakterler, hikâyeleri daha iyi ve özel yapan önemli unsurlardan biridir.
Karakterimizin kişilik özelliklerini, gölge ve aydınlık taraflarını bilmek, tasarlamak, kurguyu derinleştirdiği gibi boşlukları da doldurur. Onları kendimiz kadar iyi tanımamız, ihtiyaçlarını, hayallerini, korkularını, gücünü; nerelerde tükettiğini, nerelerde kazanabileceğini bilmemiz hatta geçmiş yaşantısının bugüne yansımalarını yazar olarak hâkim olmamız kurgumuzu güçlendirir.

Yazılarda arketiplerden faydalanarak, okuru kurgunun içine çekmeyi, merakını uyandırmayı hem tanıdıklık hem farklılıklar yaratarak kurmacamızın/karakterimizin okur ile bağ kurmasını kolaylaştırmasını hedefliyoruz.

Bu atölyeyi bir kere satın aldığınızda süresiz erişim hakkına sahip olursunuz.

Sevgiyle kalın, kaleminiz hiç durmasın.

Silvia Arsebük

Her zaman ve herkes için ortak olan dört tane hayatta kalma arketipi vardır:
*Çocuk
*Kurban
*Sabotajcı
*Fahişe

Hepsi de hayatta kalma içgüdüsüyle hareket ederler; el ele ve yeni kararlarımıza çoğu zaman çelme takarlar. Bu dördü yaşamımız boyunca bizimle birliktedirler ve enerjimizi ve gücünüzü nasıl yönettiğimiz ile ilgilidirler.

Bu modülde, arketip ve gölge kavramlarının yanı sıra, herkeste var olan ve hayat mücadelemizi verdiğimiz dört temel arketipi inceleyecek, kendimizde ve kurgu karakterimizde bunların nasıl işlediğini çalışacağız.

Onların seslerinin nasıl çıktığını ve hayatımızı nasıl yönlendirdiklerini fark ederek; Küsmelerimizin, susmalarımızın, ertelemelerimizin, başlayamamalarımızın, zaman zaman kendimizi değersizmiş gibi hissetmemizin, kendi isteklerimizi geri planda tutmamızın, onay beklememizin ve benzer durumların kaynağını bulmayı deneyimleyeceğiz.

Siz yazarlar, atölyedeki alıştırmaları kurgu karakterleriniz için de uygulayarak, onları çok daha iyi tanımanızı ve olaylar arası nedensellikleri kurmanıza yardımcı olmayı, kurgunuzu derinleştirmenizi hedefliyoruz.

Karakterinizi çok iyi tanıdığınızda onu sıradanlıktan uzaklaştırıp, gerçekçi ve özgür kılacaksınız.


Temel Arketip Atölyesi’nde hayatın o mücadele gereken alanlarında kendini bize gösteren kurban, fahişe, çocuk ve sabotajcı ile tanışmaya davet ediyoruz. Kendi içimizdeki katmanlara bakınca karakter yaratmak da kolaylaşıyor.

İlk altı hafta Zoom desteği ile (katılım zorunlu değil) interaktif bir çalışma olacak ve  adım adım birlikte ilerleyeceğiz.

Bir kere satın aldığınızda süresiz erişim hakkı elde edeceksiniz.

Atölye Programı

Birinci Hafta
Arketip kavramını soyuttan somuta indirgeyeceğiz.
Arketip nedir? Ne işe yarar?
Şablon nedir?
Tema nedir? Şablon evrensel olarak ne ifade eder?
Arketipin gölgesi ve aydınlığı
Yazarlar için: Kurgu yazarken arketipler nasıl hizmet eder?
Arketip bilgisi karakterimi nasıl zenginleştirir?
Alıştırmalar, videolar.

İkinci Hafta
Neden yazılarımızda çocuk, kurban, sabotajcı, fahişe arketiplerini tanımalıyız?
Çocuk Arketipi.
Çocuk arketipini anlamak için sorular ve alıştırmalar.

Üçüncü Hafta
Kurban Arketipi,
Kurban arketipini anlamak için sorular ve alıştırmalar.

Dördüncü Hafta
Sabotajcı Arketipi,
Sabotajcı arketipini anlamak için sorular ve alıştırmalar.

Beşinci Hafta
Fahişe Arketipi,
Fahişe arketipini anlamak için sorular ve alıştırmalar.

Altıncı Hafta
Bütün arketipleri içeren örneklemeli alıştırma ve kapanış.

Başlangıç Tarihi:  14 Ekim 2024 Pazartesi
Buluşma saatleri: Salı akşamları 20.00-22.00
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 6 hafta

Atölye ücreti:  4.500 TL

Ödemede, Iyzico’nun sunduğu taksit seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Atölye başladıktan sonra devam edilmemesi halinde ücret iadesi yapılamamaktadır.

0 0 votes
Article Rating

Atölye Content

Expand All
+343 katılımcı
Hemen Katıl

Atölye Includes

  • 7 Ders
  • 35 Konu
Bildirim al
Bildir
26 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Alev G
Member
25/11/2023 11:51

Arketipler Atölyesi’nin ilk modülünü geçen hafta tamamladım. Atölyeye, yazacağım hikayelerdeki kurgu karakterleri gerçekçi bir şekilde oluşturabilmeme, derinlikli kimlikler yaratabilmeme katkısı olması için katılmıştım. Bu konuda kendimi altı hafta öncesine göre çok gelişmiş çok bilgilenmiş hissediyorum. İkinci modülü de tamamladıktan sonra yazmakta olduğum karakterleri tekrar gözden geçireceğim ve eminim çok daha derinlikli bir kimlik kazandıracağım onlara. Silvia Arsebük konusuna hakim, anlatma becerisi yüksek ve atölyenin katılımcılara faydalı olması için istek ve özveriyle çalışan bir eğitmen. Çevrimiçi buluşmalarımızın dışında da gece gündüz demeden sorularımızı cevaplaması, yazdıklarımıza yaptığı yorumları ile hem konsantrasyonumuzu üst seviyede tuttu, hem de konuları iyice sindirmemiz için bize her… Devamını oku »

ESRA ÜNLÜ
Member
15/10/2022 20:57

Merhaba, bu atolyeye katilmak icin elimizde bir eserimizin mi bulunmasi gerekiyor?

ESRA ÜNLÜ
Member
15/10/2022 22:39

Çocuklar için yazıyoruz atölyesi ile çakışıyor. Ben zoom çalışmalarını da kaçırmak istemiyorum. Zoomda kayıt gerçekleştirilecek mi?

Yazmak istiyorsunuz ama bir türlü başlayamıyorsunuz, Başlasanız da sürdürmekte zorlanıyorsunuz, O zaman bu atölye tam size göre.
Gün :
Saat :
Dakika :
Sn

Hoşgeldin !
Seni Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

Yazarlar Kulübü
Seni Bekliyor

✎Bize ulaşabilirsiniz