Yazarken, yazdıktan sonra, yazmaya başlarken… yazı sürecinizin her evresinde odaklanmaya, toparlamaya, netleştirmeye, bilen birisinden destek almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Yazı yolculuğunuzun neresinde olursanız olun, Sanal Yazı Evi Geliştirici Editörlük Hizmeti bu desteği size sağlar.
Geliştirici Editörlerimiz Yazarlar Kulübünde paylaştığınız yazılarınızın güçlü ve geliştirilmesi gereken yanları hakkında size kısa geribildirim sunuyor. Kulüp üyesiyseniz, onları tanıyorsunuz. Ayrıca editörlerimizle bire bir çalışabilir, size özel, sizin ihtiyaçlarınıza odaklı bir editörlük hizmeti de alabilirsiniz. İsterseniz Editörlerimizle tanışın ve geliştirici editörlük hizmetini onlardan dinleyin.
Leylan Yener
Geliştirici Editör, kurgu veya kurgu dışı metinlerin içeriğini ve yapısını geliştirmeye odaklanır. Metnin
kalitesini, tutarlılığını ve bütünlüğünü sağlamak üzere onu yorumlar, eksiklerini gösterir, önerilerde
bulunarak yazarın metni geliştirmesinde rehberlik eder. Özellikle kurgu metinlerde karakter gelişimi,
olay örgüsü, tema, diyaloglar, mekân, kronolojik akış, dil, tempo; ele aldığı, geribildirimde ve
önerilerde bulunduğu temel unsurlardır. Gerektiğinde metnin yeniden inşa edilmesini sağlar,
kusurları düzeltir. Temel amacı, metnin net bir odağa sahip olmasına, baştan sona iyi
yapılandırılmasına yardımcı olmak; tutarlı, anlamlı ve okur için ilgi çekici olmasını sağlamaktır.
Bugüne kadar roman, öykü, anı ve otobiyografi türünde yazan yazarlarla yaptığım çalışmalarda
amacım, onları geliştirici editörlüğün tanımları çerçevesinde desteklemenin ötesinde; onlara yazma
süreçlerinde yol arkadaşı olarak eşlik etmek, yapabileceklerinin en iyisinin ortaya çıkmasında yardımcı
olmak, en çok da yazıda kalmaları, pes etmemeleri, hedeflerinden vazgeçmemeleri için güç vermek ve
motive etmek.
İdil Dammer
Sylvia Plath günlüğünde bir sayfaya şöyle yazmış.
“Wessley’de kapının önünde oturur hayatımın durağanlığının yasını tutardım. Ah bir gezsem neler yazardım“
Bu satırları okuyunca sevgili Plath‘a sordum, soğuk baharları, durağan bir ormanı nereye kadar yazabilirim?
Yazmak yerine okumayı seçtim. Bol okur, yazar ve çokça sorgularım. Ben İdil Dammer Yazı Evi’ne hoşgeldin. Hadi başlayalım mı?
Behiye Malkoç
Geliştirici editör, metnin/dosyanın yayıma hazır hale getirilmesinde yazara rehberlik eder. Metni bütünlük, bağlam, nedensellik, dil ve üslup ve sair yazı unsurları açısından derinlemesine, eleştirel bir gözle okuyarak yazara eserini ileriye taşıyacak önerilerde/dokunuşlarda bulunur.
Yazarın üslubuna dokunmadan, sesini değiştirmeden dil özellikleri, kelime seçimleri, cümle yapılarını değerlendiriyorum. Kurgu metinlerde; bağlam, bütünlük, metnin yapısı, yapının anlatım teknikleri ile uyumu, anlatıcı özellikleri, bakış açısı, karakter inşası, kurgu evreninin inandırıcılığı, olay örgüsünün sağlamlığı, devamlılık, atmosfer, duygu, zaman/mekân incelemesi, tarihlerin, yerlerin, nesnelerin uyum ve doğruluğu gibi unsurları ve metnin gerektirdiği sair incelemeleri yapıyorum. Kurgu dışı metinlerde de bütünlük, bağlam, dil özellikleri, anlaşılabilirlik vb. açısından düzenlemeler öneriyorum. Ezcümle, okura “Tamam da ben şimdi bu kitabı neden okudum,” dedirtmemek için -kendi okurluk ve meslek birikimim çerçevesinde- ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum.
Metin Çalışkan
İşin aslının çok çalışmak, disiplinle yazmak olduğu bir gerçek. Buna süreç boyunca (ki aslında yazarlık yaptığımız müddetçe) sesimizi aramak, sesimizi korumak gerekliliğini de ekleyelim. İşte kendi geliştirici editörlüğümde odaklandığım iki temel unsur…
Yazarla bir dosyayı çalışırken o dosyanın en iyi haline gelmesi için çabalasam da asıl önemsediğim yazarın dosyası vasıtasıyla yazarlık yolcuğunu, amacını keşfetmesi ve ona uygun bir planlama yürütmek. Bu planlamayı da çeşitli materyallerle desteklemek, elimden geldiğince yazarı motive etmek.
Gerisi mi?
Gerisi yazarın devamlılığına ve yılmadan çalışmasına bağlı.
Duygu Karataş
ZOR OLANI KOLAYLAŞTIRMAK MÜMKÜN
Galiba ben her şeye ters tarafından bakmayı seviyorum. Geliştirici editörlük konusunda bulunduğum noktadan değil de, bu desteği almaya niyet eden kişinin tarafından bakmak gibi mesela. Bu desteği alan kişi açısından zihin açıcı bir faaliyet geliştirici editörlük bana kalırsa. Bir fikriniz var, ama sadece zihninizde şekilsiz bir bulut gibi duruyor. Onunla ne yapacağınızı, onun neresinden tutacağınızı bilmiyorsunuz. Ya da bir fikriniz, bir hikayeniz var ve yazmaya çoktan başladınız bile, ama bir şekilde, bir yerde takıldınız, durakladınız, belki de bu işin içinden çıkamadığınızı düşünüyorsunuz. Hatta kimi zaman hikayenizden vazgeçmenin eşiğine geliyorsunuz. Metninize dışarıdan bakabilecek bir başka göze, bir üçüncü göze ihtiyaç duyuyorsanız, yol haritanızı belirlerken destek olacak, yazınızı açacak, akılcıl sorularla hikayenizi sağlamlaştırmanıza, yerine göre genişletmenize ya da daraltmanıza yardımcı olacak dokunuşlara ihtiyacınız varsa geliştirici editörlük sizin için çok uygun olabilir. Kendi adıma buna yaparken birçok konuda önerilerimi paylaşıyor olsam da yazarın hikayesine, diline, üslubuna müdahale etmeden objektif bir göz olarak yorum vermeyi önemsiyorum. Siz de geliştirici editörden aldığınız yorumlarla göremediklerinizi görebilir, hikayenizin tıkanmış noktalarını açabilir, yazdıklarınızı seçebilir, düzenleyebilir, derleyebilir, hikayenizi etkileyici, bambaşka bir akışa yerleştirebilirsiniz. Beraberce zor olanı kolaylaştırmamız mümkün.
Yazı yolculuğunuzda size eşlik edecek bir editörle çalışmak isterseniz 0545 552 57 50’den Ayça’yı arayabilir, WhatsApp ile iletişime geçebilir veya [email protected] adresine mesaj atabilirsiniz.