Hep Kitaptan Yazarlar için 9 kitap

 

 

 

 

Yazıyla hemhal olan, ne kadar yazsa da kendinin hala çırak gören herkesin başvurduğu kitaplardır böyle kitaplar. Çokça var ve çeşitli konulara hizmet ediyorlar. Hep Kitap iki yıldır harika bir atölye serisi hazırlıyor. Hepsini edindim ve serinin ilk yarısına bu yazıda yer vermek istedim.

Sen de Kendi Hikayenin Kahramanısın

”Yazıyorsunuz, çünkü söylenmesi gerektiğini düşündüğünüz şeyler var.”
Kendra Levin ‘in kitabı iyi bir koç adeta. Yan masadaki akıl hocanız. Serinin en az bana hitap eden kitabı, ama aradığınız oturduğunuz yerde ciddi bir atölye çalışmasıysa budur. Benim için yazmak biraz çocuklarımın çizdiği resimler gibi, çizgileri taşırmadan boyamayı öğrenmek bana çok cazip gelmedi. Kendra Levin hem bir editör, hem de yazar koçu. Çok faydalı öneriler var ve ciddi egzersizler var. Egzersizler bana pek hitap etmedi. Ama ilham veren kitapları çevrenizde bulundurmak ile ilgili öneri tam benlikti mesela. Zamanlama planlaması önerileri çok uygulanabilir şeyler ama ben yazmaya bu kadar teknik yaklaşmıyorum. Bir de şöyle diyor bayıldım, ”Bir yazar olarak sorumluluğunuz, kendi şehrinizde bir yolcu, yetişkin hayatınızda bir çocuk olmaktır. ”

Dümeni Yaratıcılığa Kırmak

Ursula K. Le Guin’in kitabı ciddi bir destek ve bakış açısı kazandırıyor. Bir yazma yareni edinip birlikte çalışmak harika bir fikir olur. Ursula K. Le Guin ne yazsa okurum, kitabı ilk alma nedenim buydu. Daha ilk sayfalarda; “Öncelikle şunu söylemem gerek, bu kitap yeni başlayan için değil. Hedef kitlesi, zaten yazdıkları üstünde yoğun çalışan insanlar” diyor. Güzel. Genel olarak, işime yarayacak birkaç öneriye rastladım, mesela; “Dilin sesi, her şeyin başladığı yerdir. Bir cümleyi sınamanın yolu, kulağa düzgün geliyor mu diye sormaktır.” Tercüme ettiğim metinlerde, kitaplarda okuma yaparken tercih ettiğim bir yöntem bu. Sahiden işe yarıyor. Kitaptaki alıştırmalar kurmaca yazacak herkes için epey faydalı olabilir, ben oraları şimdilik geçtim ve daha sonraya sakladım. İlham veren, ipucu veren bir kitaptı, hızla bitti.

Bir Kuştan Öbürüne

”Yazma eyleminin kendisi ödüldür.”
Sahiden tam da böyle değil mi? Bu kitap bu seride en sevdiğim. En sevdiğim. İlham veren, iç coşturan. Çeviri çok güzel, kitap gerçek bir yok arkadaşı, daha ne olsun… Basılma kaygısından bahsediyor, boktan ilk taslakları anlatıyor, hayatının geri kalanında yapmak istedikleri şeyin bu olduğunu bilen insanları anlatıyor, taslak okumaktan gocunmayacak arkadaşlara değiniyor. Hayatına, konuşmalarına ve diğer kitaplarına baktım Anne Lamott’un ve yeni bir arkadaş edindim adeta, mutluyum. Dönüp tekrar tekrar okuyorum, öyle sevdim. Bir de kitapta bahsi geçen yazı arkadaşlarını tam da burada bulduğum için kendimi şanslı saydığımı eklemeliyim.

Uydurmanın İncelikleri

Serinin durarak, tadını çıkara çıkara okuduğum bir kitabı. Pek sevdiğim yazarlara merak ettiklerimiz sorulmuş, bir ona bir diğerine bakarak, kulak kesilerek okudum. Derin bir sohbetin içine kendimi bırakmış gibi hissettim. Yazıyla ilişkiniz olmasa dahi okumalısınız.

Çeviri Bilirsin!

Bu kitabı kaç aydır okuyorum, emin değilim. Masamdaki bir türlü bitmeyen, o son düzlükte takıldığım çeviriler gibi. Örnekler var, teknikler var. Bir dolu bilgi var. ”Çeviride tek doğru yoktur” düsturuna epey kafa yormamı sağladı. Metinleri dikkatle okudum, okuyorum. Yazmanın çeviriye katkısından bahsettiği bölümü ayrıca sevdiğimi söyleyebilirim. Çeviriyle haşır neşir olan herkesin kitaplığında olmalı.

| devamı bir sonraki blog yazısında |

Ebrar Güldemler
Mayıs 2019

0 0 votes
Article Rating
Bildirim al
Bildir
12 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Özlem Çetinkaya
Active Member
28/05/2019 19:03

Nasıl samimi, nasıl yalın, nasıl bilgilendirici, nasıl zengin ❤️

Özge SoyluBozdağ
Trusted Member
28/05/2019 15:35

Ben de Anne Lamott’u Füsun Çetinel’den duymuş hemen edinmiştim, gerçekten bir yol arkadaşı, bu kitapla ilgili yorumlarımızın örtüşmesi, diğer kitaplarla ilgili yaptığınız değerlendirmeleri daha da bir ilgiyle okumama ve diğer kitapları da edinmeye sevk etti. Elinize sağlık. Yeni yazılarınızı okumak üzere.

Silvia Arsebük Arsebük
Famed Member
28/05/2019 11:55

devamını bekliyorum, ellerine sağlık

Veli Sevim
28/05/2019 11:23

Emeğine sağlık bizim için güzel bir kaynak olmuş.

Seda Dagdelen
Active Member
28/05/2019 10:00

Önce gözlerine sağlık sonra bunları toparlayan Zihnine ve sonra güzel kırmızı ojeli Ellerine sağlık… çok güzel olmuş . Dilin sesi herseyin başladığı yerdir kendime aldığım özet Bilgi oldu …..

Seçil Güven Güven
Member
28/05/2019 09:16

Seninle aramızdaki köprünün kitaplarla kurulu olduğunu düşünüyorum. Okuduklarımızı uzun uzun tartışabileceğimiz bir buluşma da diliyorum. Teşekkürler devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

duygu_calik Çalık Yılmaz
28/05/2019 01:12

Eline saglik Ebrar. Aydinlatici bir yazi.

Reyhan ezgu
Member
28/05/2019 00:42

Oldukça aydınlatıcı bir yazı. Notlar alındı ve devamını hevesle bekliyorum. Bu kalemin başka okuma listelerini de okumak isterim. Ebrar harikasın.

Selda Sever
28/05/2019 00:20

Güzel bir yazı olmuş. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum Ebrar.

Öykü Tekşen
Noble Member
27/05/2019 23:52

emeğine sağlık sevgili Ebrar.

Gün :
Saat :
Dakika :
Sn

Hoşgeldin !
Seni Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

Yazarlar Kulübü
Seni Bekliyor

✎Bize ulaşabilirsiniz