Öykü bir tasarım aslında. Geceden sabaha öğrenilecek sihirli bir formülü olmayan bir tasarım. Bir evi dekore etmek gibi incelikli bir iş… Mehmet Narlı’nın dediği gibi, öykü çok bilinmeyenli bir denklem, bir denge. Usta yazarların ayak izlerini takip ederek, sizi adım adım kendi denklemlerinizi, kendi öykülerinizi oluşturmaya götürecek bu yolda bana eşlik etmek ister misiniz?
“Öykü nasıl okunur? Öykü yazmanın incelikleri nelerdir?” noktasından hareketle iyi öyküler okumak, onlardan kendi yazı yolculuğunuza katabileceklerinizi keşfetmek, yazmak ve yazdığınız taslaklarla ilgili geri bildirim almak istiyorsanız; hoş geldiniz.
Atölyemiz dört modülden oluşuyor. Her modülde iki öykü okuyor olacağız. İki haftamızı da sizlerin yazılarını değerlendirmeye ayırıyoruz. Sadece 1. modül bir başlangıç modülü olduğu için tek bir yazınız değerlendiriliyor olacak. Öykünün inceliklerine okuduğumuz örnekler üzerinden yakın okuma yaparak, adım adım bakıyor olacağız.
Atölye süresince haftada bir yapılacak zoom buluşmalarında toplam sekiz öykü incelenecek, yine katılımcıların yedi adet yazısına geri bildirim verilecektir.
Öyküler üzerinden bakacağımız başlıklardan bazıları:
Öykü okurken ve yazarken sorularla çalışmak.
Öyküleri değerlendirirken hangi sorularla çalışabiliriz?
Olay öyküsünden durum öyküsüne. Günümüz öyküsüne kadar uzanan yolculukta neler değişti?
Atmosfer nedir? Nasıl atmosfer oluştururuz? Atmosfer oluşturmada nesnelerin, ayrıntıların gücü. Metnin duygusuyla atmosfer arasındaki ilişki.
Uygun bakış açısını seçmek. Bakış açısını değiştirince neler değişir?
Karaktere özgü dil yaratabilmek.
Hikayeyi dışarıda bırakmak mümkün mü?
Diyaloglara dayalı anlatım
Açık açık anlatmak mı sezdirmek mi?
Dil ve dilin duygu yaratmadaki etkisi
Bilinç akışı- Bu tekniği uygulamaktan haklı sebeplerle mi çekiniyoruz?
Duygu Karataş
Küçükken bir ranzamız vardı, altta ben yatardım. Beş kardeş kaldığımız odada bana ait bir kovuk gibiydi daha çok. Az ışık alan, kitap kokusuyla sarmalanmış, sıcak bir kuytuydu. Kitabımı alır, oraya uzanır, üç satır, beş satır derken hikâyenin büyüsüne kapılır, ardı ardına çevirirdim sayfaları. İlk hikayelerimi de orada karaladım. Sonrasında da, sanırım o ranzada yakaladığım sıcaklığı benimle her yere taşımak istediğimden, bir sırt çantası aldım. Onu türlü çeşit defterler, kağıdın üzerinde kayıp giden kalemler, sayfaları sararmaya yüz tutmuş, her yanı çizilmiş kitapların yanısıra pırıl pırıl, tazecik, kokusu üzerinde kitaplar, küçük mavi kağıtlarım ve zihnimdeki sonsuz hikaye olasılıklarıyla doldurdum. Çantam hep hazır. Hala hangi köşeyi boş bulsam, oturur yazarım. Yolcuyum, yolculuktayım.
Başlangıç Tarihi: 3 Ekim 2024
Buluşma saatleri: Perşembe 10.30 – 12.30
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 16 Hafta
Atölye ücreti: 12.000 TL
Ödemede, Iyzico’nun sunduğu taksit seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Atölye başladıktan sonra devam edilmemesi halinde ücret iadesi yapılamamaktadır.