Yolculuğumuzun bu son durağında okumak için yine iki öykümüz var.
Seçtiğim ilk öykü üzerinden öykünün unsurlarının yanı sıra dil ve dili yetkin kullanabilmenin gücüne bakıyor olacağız. Diğer öyküyle ise birçok insan için bir soru işaretinden ibaret olan bilinç akışı tekniğine yakından bakma fırsatımız olacak.
Birinci Hafta:
“İstasyon gerilerde kaldı. Büyük, yoğun, taş. Puslu ışıklar yaygın. Acı soğuk. Atların nalları buzları kırıyordu. Sokak lambaları ölü ölü mat aydınlıkta.”
Böyle başlıyor Vüs’at O. Bener’in “İlki” öyküsü. Semih Gümüş’ün öykücülüğümüzün başyapıtlarından dediği bu öyküde bakalım bizler neler bulacağız?
İkinci Hafta:
Katılımcıların öykülerini değerlendirme
Üçüncü Hafta:
Yazar, eleştirmen Ömer Lekesiz’in “Bu tekniği uygulayan bir yazar bilinçaltının gerçeklerini yeniden üretmek yerine, onu dil boyutuna aktararak dönüştürmek zorundadır. Dolayısıyla düşünsel kopuklukları belirli yerlerinden birleştirmek, anlamsız düşünsel karmaşadan anlamlı bir düzensiz yapıya ulaşmak durumundadır.” diye ifade ettiği bilinç akışı tekniğine yakından bakabileceğimiz bir öykü.
Leyla Erbil’in yaşlı bir kadının bilinçaltına ayna tuttuğu “Ayna” öyküsü üzerine konuşuyoruz.
Dördüncü Hafta:
Katılımcıların öykülerini değerlendirme
Duygu Karataş
Küçükken bir ranzamız vardı, altta ben yatardım. Beş kardeş kaldığımız odada bana ait bir kovuk gibiydi daha çok. Az ışık alan, kitap kokusuyla sarmalanmış, sıcak bir kuytuydu. Kitabımı alır, oraya uzanır, üç satır, beş satır derken hikâyenin büyüsüne kapılır, ardı ardına çevirirdim sayfaları. İlk hikayelerimi de orada karaladım. Sonrasında da, sanırım o ranzada yakaladığım sıcaklığı benimle her yere taşımak istediğimden, bir sırt çantası aldım. Onu türlü çeşit defterler, kağıdın üzerinde kayıp giden kalemler, sayfaları sararmaya yüz tutmuş, her yanı çizilmiş kitapların yanısıra pırıl pırıl, tazecik, kokusu üzerinde kitaplar, küçük mavi kağıtlarım ve zihnimdeki sonsuz hikaye olasılıklarıyla doldurdum. Çantam hep hazır. Hala hangi köşeyi boş bulsam, oturur yazarım. Yolcuyum, yolculuktayım.
Başlangıç Tarihi:
Buluşma saatleri: Perşembe 11.00 – 13.00
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 4 hafta
Atölye ücreti: 1000 TL