Yazdıklarınız, söylemek istediklerinizi ifade etmeyebilir! Seçilen çile değil çilek olsun!
Yazım/imla, bir dildeki öğelerin söyleyişe en yakın biçimde ve belli kurallarla yazıya geçirilmesidir. Peki, biz konuştuğumuz dili doğru yazıyor muyuz? Türkçenin yazım kurallarının ne kadarını biliyoruz, bildiklerimizin hangilerini uyguluyoruz?
Türkçe, tamamen konuşulduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan bir dil mi? Bağlaç olan -de’yi -da’yı ayrı yazmasak fark eder mi? Virgül kullanmak çok mu şart? “Ben istediğim gibi yazarım, okuyan düşünsün,” diyebilir miyiz?
Yazarken Dilimizin Kuralları atölyesinin amacı bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını konuşmak; yazdıklarımızın daha hızlı, doğru ve tam anlaşılmasını sağlamak üzere kuralları birlikte hatırlamak.
Katılımcılardan
“Virginia Woolf’un, o çok sevdiğim ORLANDO isimli romanında şöyle bir cümle geçer: Kıyafetler, bizi sadece sıcak tutmanın ötesinde, önemli görevlere sahiptir; dünyaya olan bakışımızı ve de dünyanın bize olan bakışını değiştirirler.
Kıyafetlerin bu işlevini, yazım ve noktalama kurallarınınkine benzetiyorum ben: Şu kısacık hayatı, ne kadar ciddiyetle yaşıyor ve dilimize ne kadar saygı duyuyorsak, yazım ve noktalama kurallarına verdiğimiz öneme direkt yansıyor bu durum ve farkında bile olmadan biz, insanlar üzerinde yarattığımız izlenimi etkiliyor.
Soyluluk kanla, yazıda soyluluk ise eğitimle ilintilir. İşte bu yüzden, öğrencisi olma şansına eriştiğim, değerli Leylan Yener’in derslerini konuya ilgi duyan herkese gönülden tavsiye ediyor, bu vesileyle de kendisine ve Sanal Yazı Evi’ne bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Kübra Çiğdem İnal
Atölye Programı
Birinci Hafta
Temel Yazım Kuralları
- Büyük Harflerin Kullanılışı
- Sayıların Yazımı
- Bazı Kelime ve Eklerin Yazımı
- Bileşik Sözcüklerin Yazımı
- Kısaltmaların Yazımı
İkinci Hafta
Temel Noktalama İşaretleri
- Nokta
- Virgül
- Noktalı Virgül
- İki Nokta
- Üç Nokta
- Soru İşareti
- Ünlem
- Kısa Çizgi
- Tırnak İşareti
- Parantez
- Kesme İşareti
- Ayrı Yazılması Gerekenler
- Bitişik Yazılması Gerekenler
- Sık Yapılan Yanlışlar (Yazım Hataları)
- Kılavuz Farklılıkları
- Sık Yapılan Yanlışlar (Bazı Kullanım Hataları)
- Sorular, Örnekler
Dördüncü Hafta
Yazım Kuralları
- Ünsüzlerin Değişimi
- Ünlüsü Düşen Sözcüklerin Yazımı
- Büyük Harflerin Kullanılışı – devam
- Çok Sözcüklü Öğeler
Noktalama İşaretleri – Az kullanılan işaretler
Bazı Bilgiler / Çoğul Eki Sorunları
Beşinci Hafta
Sorular Üzerinden Kuralların Tekrarı
Altıncı Hafta
Metinler Üzerinden Kuralların Tekrarı
Leylan Yener
Ankara’da doğdum. Dört yaşında kendi kendime okumayı öğrendim, beş yaşında okula başladım. Hep ve çok okudum.
ODTÜ İşletme bölümünden mezun oldum, İngiltere’de MBA yaptıktan sonra çalışmak için İstanbul’a geldim. İçeriğinde okumak ve yazmak olan birçok atölyeye katıldım. Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptım. Halen Anadolu Üniversitesi AÖF Sosyoloji bölümü öğrencisiyim.
2015 yılında kurumsal iş hayatından ayrıldım. Şimdi yabancılara Türkçe öğretiyorum; öğrenci olarak katıldığım Sanal Yazıevi’nde 2020’den beri geliştirici editörlük yapıyorum, dilimizin yazımı üzerine çevrimiçi atölyeler düzenliyorum.
Türkçeyi çok seviyorum ve doğru kullanılmasını, yazılmasını, korunmasını çok önemsiyorum. Bunun dilimize ve kültürümüze karşı bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bildiklerimi paylaşmak da sorumluluğumun bir parçası. Bu doğrultuda, Marmara Üniversitesi’nin düzenlediği Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi programından ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin düzenlediği editörlük ve düzeltmenlik atölyelerinden sertifikalar aldım.
Başlangıç Tarihi: 7 Ekim 2024
Buluşma saatleri: Her Pazartesi 20.00 – 22.00
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 6 hafta
Atölye ücreti: 4.500 TL
Ödemede, Iyzico’nun sunduğu taksit seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Atölye başladıktan sonra devam edilmemesi halinde ücret iadesi yapılamamaktadır.
Sevgili Leylan Yener’in muhteşem rehberliğinde, üç hafta boyunca dilimizin kuralları ile ilgili keşifler yaptık. Doğru bildiğim yanlışlarımla yüzleştim, eksik bilgilerimi tamamladım. Yazarken beni rahatlatacağını düşündüğüm ne çok şey varmış meğer. Teşekkür ederim. :))
heyecanla bekliyorum Sevgili Leylan. Bilgi formunu doldurdum :)))
Heyecanla bekliyorum, görüşmek üzere:)
Emeklerinize sağlık çok öğretici ve bir o kadar zevkli olacağına inanıyorum.
Sabırsızlıkla bekliyorum
Sayı ve Sevgilerimle