Yazar, aktivist Yonca Tokbaş, Çöldeki Bereket İçimdeki Çölden Çıkış isimli seminerde, kendimize, yaratıcılığımıza dair yaşadığımız tıkanıklık uçsuz bucaksız bir çöl gibi geliyorsa; ve o kuraklıkta bi damla su bulmayı istiyor ama neyi nasıl yapacağımızı bilemiyorsak bunların adını koyup yolunu bulmayı amaçlıyoruz. Sorun aynı zamanda çözümdür.
Bu seminerde yazıyı bir araç olarak kullanarak, içinde bulunduğumuz çöldeki bereketi bulmayı araştırıyoruz.Yazar olarak tıkanmış olmayı bir kenara bırakalım; hayatımızdaki, ilişkilerimizdeki tıkanıklıklarımızı ve/ya yaratıcı alandaki tıkanıklıklarımızı bi ele alıp açmayı deniyoruz.
Çölün içinde dahi yaşam var ve mümkün…
Buluşma Tarihi: 2 Aralık 2024 Pazartesi
Buluşma saatleri: 20.30-22.30
Buluşma yeri: Zoom
Seminer ücreti: 1000 TL (Yazarlar Kulübü Üyeleri için 800 TL)
Ödemede, Iyzico’nun sunduğu taksit seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Seminer başladıktan sonra devam edilmemesi halinde ücret iadesi yapılamamaktadır.
YONCA TOKBAŞ
Ankara Lycée Charles De Gaulle Lisesi’nden mezun oldum.
Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudum. Bambaşka bir sebeple aldığım bu kararla, kendimi en olmam gereken -çocukluğumdan beri aklım fikrim yazmakta, okumakta, içinde yaşadığım kitaplardaydı çünkü- yerde buldum.
Üniversite boyunca pek çok şirkette çalıştım.
Evlendikten sonra 2000 yılında kucağımda bir yastığın yarısı kadarcık kızımızla birlikte Dubai’ye taşındık. Dubai’de Schlumberger ardından da, ExxonMobil’de uzun yıllar çalıştım. Hani bunca zaman içinde hep kendi kendime yazdım durdum. Babamın 1994’teki ölümü üzerine yazdığım kısa hikâye İsset Esen Vakfı’ndan ödül aldı. Ben yine de uluorta yazamadım o dönemler; hep saklı hep gizli. Derken bir gün Dubai’de tanıştığım bir kadın beni o zamanlar Anneyiz Biz adıyla çıkan internet sayfasında yazmaya ikna etti. Ağzımdan salyalar akarcasına yazdım; kurumsaldan nefes alırcasına.
2007’de, Türkiye’nin ilk internet gazetesi yazarı olarak hurriyet.com.tr’de bir köşem oldu. Sonrasında Kelebek ve Elele geldi. Çok zor bir dönemdi. Köşeler, kurumsal iş hayatı, çocuklar, gurbet, çöl, sıcak, ayrılık, sıla…
Kendime iyi gelmek için dünyanın önde gelen koçluk okullarından CTI – Co-Active Training Institute’da, koçluk eğitimi alıp tamamladım. Bir kaza sonucu sıkıntılı bir sakatlık geldi başıma. O acıyla bi hışım ilk kitabım “Karışık Kuruşuk Şeyler”i yazdım, 2012 yılında da yayınlandı. İkinci kitabım yolda. Ne yolmuş arkadaş. Yaz yaz bitmiyor.
@4yaprakliyonca instagram hesabında aktif bir paylaşımcıyım.
Tutkularıma, yazarlığa odaklanmak; doğa için ve doğayla çalışmak amacıyla kurumsal hayattan 2012 yılında istifa ettim.
2009’da bunalımdan kaçmak için koşmaya başladım. Adım Adım koşucusu olarak TEGV, TOFD, TEMA, TOG, Koruncuk, Buğday gibi STK’ lara koşa koşa rekor kaynak sağlamış olmamla gurur duyuyorum.
2014 yılında, fikir ve marka hakkı sahibi olduğum “Arı Sevgisi” Eğitimlerini TOG Gençlerine vermeye başladım. Şirince Ali Nesin Matematik Köyü, Bafa ve Kozan’da Türkiye’nin 4 bir yanından gelen üniversite öğrencilerine eğitimler verip arılar adına nice farkındalık projeleri hayata geçirdik.
Arı ve zeytin görenin aklına gelmek beni çok duygulandırıyor.
Urla ve Balıkesir’de TEMA ile kişisel girişimim sonucu üç ormanım oldu.
İki ağaç arası mesafeyle başlayan koşu keyfimse, maraton ve ultra maraton koşmaya kadar uzadı. Zaten pek kısa da yazamadığım gibi, kısa da koşamadım. Hep yolun diğer ucunu meraktan, mesafeleri uzattım da uzattım. Likya Yolu Ultra Maratonu’nu (255km 890m) bitiren ilk 3 Türk Kadınından biriyim. Ultra Maraton Dünyasının Olimpiyatları olarak anılan Ultra Trail du Mont Blanc’da 56km finişim de beni bırakın, çocuklarımın iki başlarına dağlar içinde bana teknik destek vermeleriyle gurur duyduğum bir olaydır. Kürsülerde biten ulusal ve uluslararası ultra maratonlarım olduğu kadar, bitiremediğim ve bıraktığım yarışlarım da var. Başarı benim için aldığım keyif, severek ve merakla çıktığım, gittiğim yol.
TEDx’de “Kır kabuğunu Çık” ve “Düştüğüme Sevindim”; TurkishWin’de “Sevmek en büyük aktivistlik” konuşmalarımın yanı sıra kurumlara okullara konuşmacı olarak katıldığım etkinlikler var. Eskiden susayım diye ailede para teklif eden olmuştu. Meğer çenem rızkım olacakmış. Buna çok gülüyorum.
Uluslararası Akredite Permakültür Tasarımcısı ve Eğitmeniyim. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bir çiftçi de oldum ya, ölsem de gam yemem.
Çöldeki bereketimize sarıldık bu gece inanılmaz keyifli, dinlendirici, güzel bir geceydi. Ben doyamadım ama çok çabuk geçti zaman… yeniden yeniden yeniden olsun… bir an önce olsun.. hep olsun.. ❤️