Kitap listesi

  • Kitap listesi

    Posted by Özge SoyluBozdağ on 27/05/2020 at 22:19

    Gayet Şahsi Bir Kitap Listesi (1)

    Sosyal medyada, dergilerde, bloglarda okuma listelerini görürüz. Ben de merakla bakarım, özellikle de sevdiğim yazarların okuma listeleri, en sevdikleri kitaplar hep ilgimi çeker. Geçenlerde benim en sevdiğim kitaplar hangileri diye düşünmeye başladım. Daha önce birisi şu kitabı okudum dediğinde “aa, çok severim o kitabı” dediğim olmuştur mutlaka, ama hiç en sevdiğim kitap listesi yapmak aklıma gelmemişti. İçimden bir liste yapmak geldi ve zihnimde evire çevire bir liste hazırladım sonunda. Aslında bu listeyi yaptıktan sonra kendime, kendi zevkime dair de bir yorum yapma fırsatı buldum. Sevdiğim kitaplara dışarıdan bir gözle bakmam mümkün oldu. Kitap isimlerinin yanına o kitabı neden sevdiğimi de kısaca yazdım. Çünkü o kitabı neden sevdiğimi yazarsam bu liste daha anlamlı olabilir gibi geldi. Bazen başka birinin listesinden kitap seçiyorum, alıp okuyorum ama bunun neresini beğenmiş ki diyebiliyorum. Oysa bir kitapta okuru etkileyen bazen bir cümle ya da bir bölüm hatta sadece o kitabın sonu bile olabiliyor. Benim için de, bazen kitaptaki bir kahraman, bazen bir nesnenin anlatımı o kitabın diğer özelliklerinin önüne geçebiliyor ve en sevdiğim kitaplar arasında yerini alabiliyor.

    Sahi siz bir liste yapsanız hangi kitapları seçerdiniz? Neden o kitapları listenize alırsınız?

    1. Ölmeye Yatmak (Adalet Ağaoğlu): Aslında bu bir üçlemenin ilk kitabı. Ama ben bunu üçlemenin diğer kitaplarından daha çok seviyorum. 1920’lerden 1960’lara kadar ülkede yaşanan toplumsal, siyasal olayları ironik bir dille anlatıyor. Modernist bir roman, romanın şimdiki zamanı sadece yirmi yedi dakikada geçiyor. Ama geriye dönüşlerle kırk yıl anlatılıyor. Bir kadının ailesiyle, kimlikleriyle, toplumla yaşadığı çatışmaları çok çarpıcı bir dille anlatıyor.

    2. Kar (Orhan Pamuk): Siyasi bir roman ama aynı zamanda bir aşk romanı. Romanın ironik dili bu kitabı daha da ilgi çekici kılıyor.

    3. Silahtar’ın Bahçeleri (Zabel Yaseyan): Bir anı kitabı, Türkçe’de tamamı yok henüz. Zabel’in Üsküdar’da geçen çocukluğuna dair anıları, okuru da çocukluk anılarını hatırlamaya sevk ediyor. Siz çocukluk anılarınızı yazsaydınız hangilerini yazardınız? Hangilerini hatırlıyorsunuz şu sıralar?

    4. Yalnızlar (Zaven Biberyan): 1960’lar İstanbul’unda farklı sınıflardan insanların hayatlarını gündelik konular üzerinden anlatıyor. Ama o gündelik konuların ardında bireylerin hayatlarında ne fırtınalar kopuyor. Her bir kahramanın çelişkilerini öyle güzel veriyor ki, merakla ne olacak diye bir çırpıda okumaya çalışıyorsunuz. Bizi eski İstanbul’un sokaklarında, denize girilen zamanlarda gezintiye çıkarıyor. Adalar’a kadar götürüyor. Bu romanda en çok Fatma’nın hikâyesi beni etkiledi.

    5. Yenişehir’de Bir Öğle Vakti (Sevgi Soysal): Modernist bir roman. Farklı kesimlerden, farklı nesillerden insanların hayatlarını, çelişkilerini çok derinlikli anlatan bir roman. Yazar aralarında taraf tutmamaya özen gösteriyor. Ama elbette haksızlığa uğrayanın yanında yer almaktan da geri durmuyor. Olcay’ın annesinin evinde çalışan kadınla diyalogları, Olcay’ın iç çatışmaları, Aysel’in hapishanede Ali’yle konuşmaları hâlâ aklımda.

    Bu listeye dışarıdan baktığımda, kadınların kendileriyle, toplumla çatışmaları, hesaplaşmaları ve gücü elinde bulunduran insanların kendinden daha güçsüz üzerinde baskı uygulamaya çalışması temaları dikkatimi çekti. Bu konuları ele alan kitapları seviyorum!

    Özge SoyluBozdağ gönderdi 3 years, 11 ay önce 1 Üye · 0 Replies
  • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.

Saat :
Dakika :
Sn

Hoşgeldin !
Seni Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

Yazarlar Kulübü
Seni Bekliyor

Ödemeniz ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız Ayça Hanım ile iletişime geçebilirsiniz.

0545 552 57 50

✎Bize ulaşabilirsiniz