Nokta

Resim yapmaya yeteneği olmadığını düşünen bir çocuğun, sayfanın tam ortasına bıraktığı noktayı, öğretmeninin görmesi ve “altına imzanı at lütfen” demesi ile başlayan bir kitabın yazarını anlatacağım bugün size.

Nokta, Kelime Kolleksiyoncusu, Gökyüzünün Rengi, Dünyanın En Küçük Hediyesi, Mutlu Hayalpereset, Benden Bir Tane Daha Olsa, Mış Gibi, Ben İnsanım olarak dilimize çevrilen kitapların yazarı.

Kendi kitapları dahil bir çok kitabın çizeri.

Blue Bunny kitabevinin sahibi.

FableVision’ın kurucusu.

Ve en önemlisi her yaştan çocukların ve yetişkin çocukların yaratıcılık savunucusu.

Peter H. Reynolds.

7. Sınıfta okurken, matematik öğretmeni, Peter’ın dikkatini derse taşımaya çalışmak veya onu dinlemediği için azarlamak yerine Peter’ı yanına çağırıyor. Ondan kendisinden başka öğrencilerin de matematik kavramını anlamalarına yardımcı olmak için sanat ve hikaye anlatıcılığı içeren bir proje hazırlamasını istiyor.

Çok heyecanlanan Peter, bir çizgi roman yapmaya karar veriyor ve odasına kapanıyor. Yoğun matematik içeren ders kitabını açıyor. İlk kez sayılara, sınıfı geçerken mecburi çözmesi gereken problemlerden ziyade olayları ve eylemleri ölçmenin bir yolu olarak bakmaya başlıyor.

Ve görebildiği tüm olay ve eylemleri de bir kağıdın üzerine döküyor.

Projeyi bitirdiğinde öğretmenine getiriyor. Öğretmeni karşısında sadece bir çizgi roman değil bir filmin ilk taslağını görünce, ilgileniyorsa bir animasyon filminin başlangıcını yaptığını söylüyor. Birkaç ay sonra, Peter öğretmeninin de yardımı ile matematik öğretmek üzere tasarlanan ilk animasyon filmini bitiriyor.

Kafelerde oturmak, eskizler karalamak, gerçek boyalar sıçratmak ve yüz yüze konuşmak hayranı olsa da bu hayattaki misyonunu kitaplarla, yazarak, çizimlerle, animasyonlarla gerçekleştirebileceğini anlıyor.

Bu yolculuğunu da çocuklara, özellikle de “yol dışı” olarak tabir ettiği çocuklara adamış.

Çünkü Peter’da o çocuklardan biri. Ve her çocuğun bir öğretmen veya yetişkin tarafından potansiyelinin görülecek kadar şansa sahip olmadığını farkediyor.

Yaratıcılığa teşvik etmek onun en temel işi. Kurduğu çoklu medya üretim stüdyosunda ve kitabevinde yaratıcılığını kullanabileceğine inanan herkesin yapacak bir işi mutlaka var.

Kitaplar ve çizimler meselelerini ifade etme yolu.

Belirgin olmayana, bilinmeyene ya da görünür olmayana sırt çevirmek yerine dikkatle baktığında olabilecekleri görmüş olmasıdır belki tüm bunları Peter’a yaptıran.

Belki kendi bildiği yol dışında başka bir yolu izlemeye cesaret eden yetişkinin bir eylemidir.

Ya da devam etmesi için söylenmiş üç beş kelimeden ibarettir. 

Anlık davranıştan çıkıp her insanın yaratıcılık potansiyeli taşıdığına olan inançtır.

Bu potansiyeli doğru yoldan kullanmanın farkını görebilen bir gözdür.

Belki de yaratıcı olmanın tek bir stil veya stratejiden ibaret olmadığını, doğalında akan bir süreç olduğunu farketmektir.

Peter, tüm bu belkileri bir cümle ile selamlıyor; “Hangi nedenden olursa olsun, yeter ki ifadeye ilham veren bir şeyiniz olsun!”

Kendi izini bırakmak için de şahane önerilerinin bir kaç tanesini paylaşarak bitiriyorum;

  • Aile günlüğü tutun, akşam yemeğinden sonra günü birlikte paylaşırken herkesin yaptığını yazın.
  • Sanat malzemelerini kullanışlı tutun, yaratıcı ortamlar yazarlara, çizerlere, sanatçılara ilham verir.
  • Okuyun!  Okuyun!  Okuyun!  İyi okuyucular her zaman iyi yazılar yazar.
  • Çocuklarınızın sizin okuduğunuzu görmelerine izin verin. Onlara sanatsal yönünüzü gösterin. Ve asla kendi yaptığınız sanatınız hakkında kötü konuşmayın.
  • El yapımı dekore edilmiş bir çerçeveye sevdiğiniz bir şiiri veya yazıyı çerçeveletin ve mutfağa asın.
  • Hikayelerinizi anlatın. Aile hikayelerinizi, günlük işlerinizi hikaye gibi anlatın. Hikayeler sizi iyileştirir ve çocuklar bu iyileşmeye hikayeleriniz eşliğinde tanık olurlar. 
  • Evde kalmış eşyalardan kendi tebrik kartlarınızı hazırlayın. Hem tasarruf edin, hem de arkadaşlarınızı ve ailenizi mutlu edin.
  • Eski bir daktilo bulun. Çocuklar bu antika sözcük işlemcilerini yenilerinden daha çok seviyorlar.
  • Bir stüdyo kurun, ona isim verin, kendi yayıncılık şirketiniz kurun, bir logo tasarlayın.
  • Evdeki kitaplarınızdan ve kırtasiyelerinden kendi kitabevinizi oluşturun.
  • Çocuğunuzun yazarı olun! Çok küçükken bile hikayelerini yüksek sesle anlatmaları için alan oluşturun ve anlattığı hikayeleri not edin.
  • Zihniniz neyi istemediği ve sevmediği ile ilgilenirken siz neyi sevdiğinizi ve istediğinizi mutlaka bir kenara not edin.
  • Tüketmekten çok üreten yaratıcı insanlar olun ve çocuklarınıza bunu gösterin.

Dünyada neyi sevdiğinizi ve tutkulu olduğunuzu bildiğiniz her zaman, bu yolculuğu paylaşacak benzer insanlar bulacağınızı hep aklınızda tutun.

Seçil Güven Mehmetoğlu
Eylül 2019

0 0 votes
Article Rating
Bildirim al
Bildir
4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Yaprak Karaman
Noble Member
23/01/2020 11:27

kızımın geçen yıl okuduğu kitaplardan biriydi Nokta. ben de okudum. okuduğu bütün kitapları okuyorum kızımın. çocuk kitaplarının biz büyükler için iyileştirici etkisi oluğuna inanıyorum. tıpkı sizin yazdıklarınız gibi bize yol gösterip umut etmekten vazgeçilmemesi gerektiğini çok tatlı bir şekilde hatırlatıyorlar.
düşüncelerinize kaleminize sağlık.

Meryem Ermeydan
Member
07/11/2019 21:26

En sevdiklerimden. Şu cümlede gözlerim parladı:Çocuğunuzun yazarı olun! Çok küçükken bile hikayelerini yüksek sesle anlatmaları için alan oluşturun ve anlattığı hikayeleri not edin…
Yıllar sonra yeniden yazmamı sağlayan yazı perim oğlum oldu. Onun hayal gücü, sözleri,bakış açısı. Çocuklar muhteşem. İyi ki varlar.

Waspiye ismyname
12/10/2019 13:54

Bende hala umut var diye geçirdim içimden.. Teşekkürler Seçil..Anlatımına bayıldım..

Gizem Ardıç
Noble Member
03/10/2019 18:23

Tam da ihtiyacım olan zamanda öyle iyi geldi ki…

Gün :
Saat :
Dakika :
Sn

Hoşgeldin !
Seni Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

Yazarlar Kulübü
Seni Bekliyor

✎Bize ulaşabilirsiniz