“Yanında Sadece Bir Defter: Günlük Tutunca Hayatında Neler Değişebilir?”

Wiesbaden bugün parçalı bulutlu. Yağmurun öğleden sonra saat dört sularında başlaması bekleniyor. Koca bir Eylül ayını güneşin altında kemiklerimi ısıtarak geçirdim, güneşi depoladım ve yine masama, günlük hayata döndüm. Sabah Freedom’la parkta yürüyüşe çıktık, kirli çamaşırlarımı yıkamaya attım ama valizi daha boşaltamadım, havaya yakışır diye tavuk suyu çorbası yaptım, iş listesi çıkarttım, tek tek hepsini yapmaya başladım ve hayat normal akışına dönüyor. Yemek yaparken Tara Swart’la tanıştım. Evişi yaparken, şehirde yürüyüşe çıkmışsam ya da otobüste pencereden akan şehri izlerken podcast dinliyorum genelde. Tara Swart’ı da öyle tanıdım bu sabah. Doğan Kitap websitesinde şöyle diyor: Dr. Tara Swart, bir sinirbilimci ve psikiyatristtir. MIT Sloan’da kıdemli öğretim üyesi, Kings College London’da misafir öğretim üyesidir. Ayrıca medya ve iş dünyasından birçok lidere danışmanlık yapmaktadır. Kaynak Tara Swart’un üçüncü kitabıdır ve tüm dünyada 38 ülkede çevrilip yayımlanmıştır. Heights’ın bilim kurulu başkanı, TBM’nin sinirbilim ve psikoloji danışmanıdır. İnsanlara günlük hayatlarını kognitif bilimlerle nasıl zenginleştirebileceklerini öğretmek en büyük tutkusudur.

The Source (Kaynak) kitabını hemen indirdim sesli kitap olarak. Önümüzdeki günlerde yollarda dinlerim. Yemek yaparken de onunla yapılan bir söyleşiyi dinledim. Tekrar dinleyeceğim, notlar alarak bu sefer. Sizlerle de önümüzdeki günlerde paylaşmak isterim. Şimdilik de Tara Swart’ın günlük tutmakla ilgili önerilerinden birkaçını paylaşmak istedim: 

  1. Her gün günlüğüne bir şeyler yaz: Düşüncelerini, tepkilerini, olayları, insanları yaz. Uzun yazman gerekmiyor ama dürüst ol. Duygularınla, motivasyonlarınla ve davranışlarınla yüzleşerek yaz. Bunu yaparsan hangi davranışların hangi inançları ve eylemleri yarattığını ve bunların senin ‘gerçeğini’ nasıl şekillendirdiğini görebilirsin. Değişim, dönüşüm zaman alır o yüzden hemen düzeltmeye çalışma. Günlük gözlem içindir. Gördükçe anlamlandırdıkça değişim gerçekleşir. 
  2. Niyetini Yaz: Günlük tutmak bir araçtır ve bu araç hayatı istediğiniz gibi yaşamak için size destek olur. Ama bunun için önce bir niyet koymalısın ortaya. Büyük resme odaklanarak yazılmalı ve günlüğün ilk sayfasına bunu yazmalısınız. Büyük hedefler koyun, büyük hayaller kurun. Sadece dışarıda olmasını istediğinizi değil, içsel olarak nasıl bir değişim arzuladığınızı da belirtin. Yani “yeni bir aşk istiyorum” yeterli olmayacaktır. “Özgüvenim artsın, kendimi olduğum gibi seveyim ki beni de o kadar seven biri hayatıma girsin.” gibi bir şey yazın. 
  3. Kabilenize bakın: Hayatımızdaki insanlar, etrafımıza topladığımız, gün boyunca birlikte olduğumuz insanların bizim üzerimizde doğrudan bir etkisi olur. O yüzden sizin en güçlü, en iyi yanlarınızı ortaya çıkartan insanlarla olmak iyi olur. Etrafınıza kimleri topladınız, nasıl insanlar bunlar, siz onların yanında kim oluyorsunuz gibi konuları düşünüp günlüğünüze yazın. Tara Swart bunun için ayrıca ufak bir alıştırma veriyor: Bir ‘insanlarım’ ağacı çizin günlüğünüze diyor. Beş dalı olan bir ağaç çizin. İyi çizmeniz gerekmiyor 🙂 Her dala size en yakın beş kişiden birinin adını yazın. O dala bir de o kişiyi tanımlayan beş kelime ekleyin. Sonra bu ağaca bakın. O yazdıklarınızda sizi da anlatan kelimeler var mı? Onlarda olup sizde olmayanları işaretleyin ve bunlar üzerinde düşünüp günlüğünüze yazın. Yavaş yavaş farkındalığınız artacaktır. 
  4. Engelleri Yık: Beyin üzerine yapılan araştırmalarda, bir şeyi yapmak ile onu yapmayı hayal etmek arasında beyin aktivitesininde bir fark olmadığı gözlemlenmiş Günlüğünüze hayal ettiklerinizi de yazarak olmak istediğiniz yere ilerleyebilirsiniz. Bunun için de bir alıştırma vermiş: Boş bir sayfanın ortasına yukarıdan aşağıya bir çizgi, yandan yana bir çizgi çizerek sayfayı dörde bölün. Dört kutu oluşur. Her kutuya şu şekilde bir başlık atın: Fiziksel, Zihinsel, Duygusal, Ruhsal. Şimdi stres altında olduğunuz bir anı, özgüveninizin sarsıldığı bir anı ya da işlerin ters gittiği bir anı hatırlayın. Gözlerinizi kapatıp o anı canlandırın. Bir dakika burada kalın sonra gözlerinizi açıp her kutuya ne hissettiğinizi yazın. Bunu şimdi bir de olumlu bir anı için yapın. Bu iki kutuyu karşılaştırdığınızda ne görüyorsunuz? Neleri değiştirmek elinizde? Buradan yola çıkarak düşüncelerinizi günlüğünüze not edin. 
  5. Sizi motive eden nedir, yazın. İnişler çıkışlar hayatın normalidir. Hiç bir şey her zaman aynı yerde durmaz. Ama dibe vurmuş gibi hissediyorsanız, ya da bir duvara tosladığınızı hissediyorsanız kendinizle sohbet etme vakti olabilir. Dikkatimi Dağıtanlar ve Motive Edenler listeleri tutun. Bu liste sizin hedefte kalmanızı, hayatınızı daha doyumlu yaşamanızı sağlayabilir. Televizyon izlemek birisi için dikkat dağıtan bir kaçış yöntemi olabilir ama bir başkası için de yazmaya teşvik eden bir şey olabilir. Önemli olan sizin için ne olduğunu bulmak. 

Tara Swart ile Podcast’te beyin ve onun nasıl işlediği hakkında inanılmaz güzel bilgiler dinledim. Onları dediğim gibi paylaşacağım ama önce kendi içimde bir durmaları gerekiyor. 🙂

Dinlediğim podcast ingilizceydi. Bağlantısını buradan paylaşıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=hCW2NHbWNwA&t=6287s
Ayrıca kitabı Kaynak Doğan Kitap’tan çıkmış, isterseniz onu da okuyabilirsiniz. 

Size yazarken bu satırları inanılmaz bir yağmur indi Wiesbaden’a. Gök gürledi, şimşekler çaktı. Satırlarımın sonuna geldim ve yağmur durdu. Nefis bir toprak kokusu giriyor penceremin aralığından. Ekim’de çok güzel atölyelerimiz var. Mutlaka bir gözatın. 20 Ekim’de Yazarlar Kulübü kayıtları açılıyor, kaçırmayın. Bir de bugün bir defter alın, niyetinizi ilk sayfaya koyun ve günlük tutmaya başlayın. 

0 0 votes
Article Rating
Bildirim al
Bildir
5 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hülya Biyan
Trusted Member
16/10/2023 23:27

O kadar iyi geldi ki. Tekrar günlüklere dönsem dediğim bir zaman dilimi. Teşekkürler Yeşim Hocam

Hülya Biyan
Trusted Member
17/10/2023 00:22
Reply to  Yeşim Cimcoz

Bende özledim.
Bu aralar yazı evine girememek = ölüyorum susuzluktan gibi birsey. Bu yazı bir bardak su gibi oldu. Az önce bıraktım elimden kağıdı kalemi. ❤

Öykü Tekşen
Noble Member
03/10/2023 22:53

Tam sonbahar güzellemesi olmuş bu yazı, çok teşekkürler güzel öğretmenim

Seçil Vergili
Trusted Member
03/10/2023 22:26

Sanal Yazı evi’nde ilk bitirdiğim atölye “günlük tutmak”tı. 2020. Bana çok iyi geldi. Hala devam ediyorum. Yazınızı okuduğumda bana neler kattığını, büyük resmi gördüm. Ayrıca yeni fikirler edindim ama Tara Swart tan önce Yeşim Cimcoz ün atölyesi ile günlük tutmak olmazsa olmaz günlük rutinim haline geldi. İyi ki varsınız. Sevgiler.

Gün :
Saat :
Dakika :
Sn

Hoşgeldin !
Seni Tekrar Aramızda Görmek İstiyoruz

Yazarlar Kulübü
Seni Bekliyor

✎Bize ulaşabilirsiniz