Kalemimizin insanlarını konuşturmayı pek seviyoruz hepimiz. Onlar dile gelince daha bir gerçek oluyorlar. Kulaklarımız onların sesini duyunca huzura eriyor. Peki nasıl yazılır diyalog? İyi ve işleyen bir diyalog metne neler kazandırır? Kötü yazılmış diyalog olur mu? Bir öyküde, romanda, olay örgüsünde görevi nedir diyaloğun? Bunları çalışacağız ve yazarak tecrübe edeceğiz. Beraber çok eğleneceğiz, kelimelerin en büyülü hali Konuşan Kelimeler’e hoş geldiniz.
Atölye Programı
1. Hafta
Diyalog nasıl yazılır? İyi yazılmış diyaloğun genel kuralları nelerdir? Diyaloğun ritmi var mıdır? Nasıl sağlanır? Bu ritmi kurduğumuz gibi bozabilir miyiz de?
2. Hafta
Tek taraflı diyalog nedir? Nasıl yazılır? Hangi durumlarda başvurulur? Diyalogda aksan ve diyalekt nasıl çalışır? Ağız yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Cinsiyet farklılıklarının, sosyal ve kültürel kodların diyalog içerisinde yedirilmesi ile ilgili işçilik nasıl çalışır?
3. Hafta
Diyalogda bıraktığımız parmak izleri nelerdir? Diyalogda inisiyatif nedir? Diyalogda aksiyon nedir? Diyalogda canlılık nasıl sağlanır?
4. Hafta
Sadece diyalogdan örülü bir öykü çalışması yapalım. Diyalogda biçem nasıl olmalıdır, nasıl olmamalıdır??
5. Hafta
2017 yapımı Nuh Bauımbach filmi Meyerowitz Hikâyeleri (Yeni Seçilmiş) filminin izlenmesi ve filmin diyalog temelli analizinin yapılması.
6. Hafta
Diyalog tekniğinin diğer anlatım metotlarıyla birlikteliğinin işlevsel analizi için yazar ve Roman incelemesi
7. Hafta
Romanda karşılaştığımız tekniklerin diyalog kullanımı temelli çözümlemesi
8. Hafta
Öyküde diyalog kullanımı temelli öykü incelemeleri ve bir örnek izlekle öykü yazma çalışması
9. Hafta
Öyküde diyalog tekniği ve diğer anlatcılarının birlikte kullanımı için analizlerin derinleştirilmesi
10. Hafta
Yazılan öykülerinin tek tek analiz edilmesi ve önerilerde bulunulması
11. Hafta
Öykülerin son halinin analiz edilmesi ve katılımcılar tarafından seçilecek bir filmin diyalogda kurgu temelli değerlendirilmesi.
Başlangıç Tarihi: 14 Kasım 2024
Buluşma saatleri: Perşembe 20.00 – 22.00
Buluşma yeri: Zoom
Atölye süresi: 11 Hafta
Atölye ücreti: 8.250 TL
Ödemede, Iyzico’nun sunduğu taksit seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Atölye başladıktan sonra devam edilmemesi halinde ücret iadesi yapılamamaktadır.
MELİKE PEHLİVAN İŞLER
1976 Ağustos’unda bu dünyaya gelmek üzere Isparta’yı seçmişim. İlk, orta ve liseyi orada bitirdim haliyle. Dedeleri bile üniversite mezunu olan bir ailenin ilk torunuydum haliyle üniversiteyi kazanıp kendimi hayatımın geri kalanını geçireceğim Ankara’da buldum. Okulda arkadaşın arkadaşı kontenjanından eşimi de yakalayınca, ki o da Ankara’nın yerlisi çıktı, temelli kaldım burada. ODTÜ İngilizce öğretmenliği mezunu olduğumdan MEB’de çalışmaya başladım. 2002 yılından beri önce öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı ve müdürlüğü hizmetlerinde bulunuyorum. İki kız çocuğu annesiyim. En büyük zevkim yazmak, bu konuda eğitim almaya devam etmekle birlikte Leke isimli bir öykü kitabım var. Bunun yanı sıra çeşitli edebiyat dergi ve platformlarında da yayınlanan öykülerim bulunmaktadır. Sanal Yazı Evi bünyesinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Büyük bir zevkle Öykü Atölyesi ve Diyalog Yazma Atölyesi ile Bir Film Bir Öykü adlı seminerin yürütücülüğünü yapmaktayım. Kelimelerimizle bağ kurarak büyüdüğümüz ve değiştiğimiz bu uzun ve keyifli yolculukta sizinle olamak çok büyük keyif…
YER MİSİN? “Sigara mı içtin sen?” “Yok be anne nerden çıktı”” “Sen bilirsin o çıktığı yeri gene Sinan varmış yanında.” “Hoppala! Ajan mı taktın peşimize?” “Gel Tekin gel, gel de gör oğlunun yaptıklarını.” “Ne yaptın gene hayta.” “Ya, baba sen de başlama annem yemeği yakınca bana sardı.” “Bizim Aysel geldi bugün de o anlattı bir şeyler , bir de bunu sahilde Sinan’la görmüş.” “Hangi Aysel? Ne anlattı?” “Hangisiyse hangisi Tekin, ya konu bu değil ki.” “Ya o Aysel Mahmut’uda biriyle görmemiş miydi? Zavallı adam evliliğini kurtarmak için karısının kollarına boylu boyunca bilezikler almıştı. Galiba batmış biliyor musun?” “Kim batmış?” “Mahmut… Devamını oku »
Valiz Valizini topladın mı? Böyle kaç valiz götürüyorsun? Seni görende evi terk ediyorsun zanneder. Altı üstü bir tatil. Hani kısa bir mola verecektin? Torunuma da iyi gelecek bu gezi bilirim o da sever gezmeyi. Topladığın eşyalara bakılırsa dönmeyeceksiniz. Tamam, biliyorum zor bir yıl oldu. Hastalığım falan baya yordu seni ama uzun kalma sen yine de olur mu? Özlerim sizi bilirsin. Dur bakayım bu valize koyduğun benim hırkam değil mi? E bunlar beni eşyalarım… Valizini topladın mı? Baban valiz toplamayı hiç bilmezdi bilir misin? İş gezilerine giderken muhakkak bana hazırlatır sonrada kontrol ederdi eksik kalmasınmış. Eşyalarının düzgün yerleşmesini isterdi ütüsü bozulmasınmış.… Devamını oku »
“bu sandviç yarım” “ben yedim” “ne zaman” ” benzinlikte seni beklerken ” “duyanda içerde saatlerce kaldım sanır” “tamam kalanı sen ye işte” ” içindeki füme etleri de almışsın kuru ekmek kalmış” “sen et sevmezsin ki” ” ben bir oturuşta dana yiyecek kadar et sevmem” ” tamam işte bende sana yeşillik bıraktım” “bu sıcakta anlatamıycam sana” “buzluktan bi bira ver de boğazımdan geçsin bari” “bira kalmadı” ” ben koydum iki şişe bira” “ben içtim” “zıkkım iç” “bak doğa doğa dedin geldim bu çöl sıcağına” ” ee” “sen denizde çok kalınca bende dalıp içmişim hepsini” “dalmışsın yani” “hiç sevgilimde içer mi diye… Devamını oku »
“anne gene odama girmişsin” “ne zaman” ” yerde duran formam nerede o zaman” “Yerindedir” “yerindeydi zaten” “yer orası oğlum dolabına baktın mı” ” girme diyorum benim odama” “o kokudan da mı rahatsız olmuyorsun” “formam nerde anne hadi maçım var” “yıkadım” “eee ” ” ıslak” ” nasıl” “ıslak işte anlamadın mı kurumadı” ” ben maçta ne giycem” şimdi” “görende milli maça çıkıyorsun sanır o kullanmadığın dolapta başka renkleri de var” “dolaplarımı da mı karıştırıyorsun” “ne yapıyım Ayşe kadının temizlik yapamazdı o halde” ” yapmasın” ” nasıl yapmasın” “benim odama girme anne girme ” ” hem sen formalarını kızlara mı andırıyorsun” “nerden… Devamını oku »
“içeri gireni gördün mü” “yo kimdi ki?” ” Kızım okula giren Hilalsu’nun annesi değil mi?” “Onun saçları kısa ve koyu değil miydi? “sen esas burnunu görmelisin” “hadi canım ne ara yaptırmış, emin misin? “benim karşı blokta oturuyorlar ya karşılaştık da kaza dedi ya sanki biz yaptırmadık neyi inkar ediyorsun ki değil mi?” “öylede sen duymadın galiba boşanmış birde dediler ” “hadi canım!” “adamın her şeyini almış diyorlar” “Almasına gerek yok ki ailesi yeter” “o da var tabiide benim adamla aynı yerde çalışıyorlar ya o söyledi adam perişanmış” ” e ders olsun bizimkilere kadın ne zaman yazlığa gitse eve gelenleri ben… Devamını oku »
AYRILAN İKİ AŞIK
Aşkım, aşkımdın sen benim. Nasıl yaparsın bunu bana! İnanamıyorum yaa!
Çok üzgünüm Işık’ım ne olur affet beni .Bilmedim bilemedim böyle olacağını. Kahretsin Allah beni tepeme taşlar yağsın altında kalayım .Çok pişmanım çok,
Yalancı!! arama bir daha beni .Utanmaz birde pişmanım diyorsun .Ne oldu. Yok o aşifte aklını başından almış mışta .Hadi hadi git, koş ona!
Alo alo aşkım Işık’ım hele bi dinle beni dur kapatma ne olur dinle beni, ben sensiz yaşıyamam.
Öyle değil böyle kapatılır yüzüne telefon sesini dahi duymak istemiyorum rahat bırak beni!!
Abla nasılsın? Eh işte dünden hallice. Duydun değil mi Sevgi’nin yaptığını. Duymam mı duydum da dellendim yine. Ne sanıyor o kendini! Abim olmasa arada .Tövbe tövbe! neyse şimdi valla. Al benden de o kadar. Zavallı anam Hayri’ye mi yansın yoksa o minik yavruya mı ağlasın. Kız abla sen anladın mı derdini? Veryansınla vermiş evi hallaca. He ya, işte neymiş yok Hayri geziyor Asiye ile demişler ona. Oda hiç sorgulamadan inanmış olanlara. Haa ondandı tafras,ı tası tarağı toplayıp gidişi anasına. Ya o bebe o bebeden ne istedi de bıraktı anama .Ağlaşır dururlar birlikte öylece. Sen sordun mu Hayri’ye ne olcak napcakmış… Devamını oku »
ÖYKÜ – Buyurun, kahveniz. Afiyet olsun. – Sağ olun. – Burada yenisiniz galiba? – Evet, geçen gün taşındım. Evim yan sokakta. Adım Emir. – Hoş geldiniz, adım Ozan, bu fırının sahibiyim. – O zaman mahalledeki en önemli kişiyle tanıştım. – İşte aynen öyle! Bu fırını dedem açmıştı, ben de ailemin işine devam ediyorum. Bir ara gelin size bu mahallenin bazı sırlarını anlatacağım. – Mutlaka gelirim. Dışarıdaki bir masaya geçip etrafa gözlerini gezdirdi. – Ramina Hanım. Tuhaf bir kadın. Fırının sahibinin sesi Emir’i gerçeğe döndürdü. – Özür dilerim, biraz daldım. Hangi kadın? – Baktığınız kadın. Kimseyle iletişim kurmuyor, ne yapıyor ne… Devamını oku »
ÖYKÜ – Buyurun, kahveniz. Afiyet olsun. – Sağ olun. – Burada yenisiniz galiba? – Evet, geçen gün taşındım. Evim yan sokakta. Adım Emir. – Hoş geldiniz, adım Ozan, bu fırının sahibiyim. – O zaman mahalledeki en önemli kişiyle tanıştım. – İşte aynen öyle! Bu fırını dedem açmıştı, ben de ailemin işine devam ediyorum. Bir ara gelin size bu mahallenin bazı sırlarını anlatacağım. – Mutlaka gelirim. Dışarıdaki bir masaya geçip etrafa gözlerini gezdirdi. – Ramina Hanım. Tuhaf bir kadın. Fırının sahibinin sesi Emir’i gerçeğe döndürdü. – Özür dilerim, biraz daldım. Hangi kadın? – Baktığınız kadın. Kimseyle iletişim kurmuyor, ne yapıyor ne… Devamını oku »
NEYSE “ Merhaba.” “Merhaba hoş geldiniz, buyurun şöyle geçin” “ Bu tabureye mi oturayım? Küçükmüş biraz, tekerlekleride kaymaz umarım.” “Sizden önceki mülakatlarda kimsenin altından kaymadı, gerçi onlar çok zayıf arkadaşlardı. Neyse biz devam edelim.” “Anladım, teşekkür ederim.” “Bize biraz kendinizden bahseder misiniz Ela Hanım? Ela deyince tüylerim diken diken oldu. Kızım ilkokula başladı, şu aralar sabahtan akşama kadar , Ela Lale el ele, Lale Lale elle, Ela lale al…yazıp okuyoruz. Ayy. Neyse, dinliyorum sizi.” “Adım Ela Mine Bücürük. Utku…” “ Bücürük mü? Hay Allah soyadınız adınızdan da… Neyse, buyurun devam edin.” “Utku Üniversitesi işletme mezunuyum. İki yıl önce mezun oldum.… Devamını oku »